Fantastična preobrazba starog potkrovlja

Nakon završetka studija u Zagrebu, mladi grafičar pronašao je posao u rodnoj Rijeci te se vratio u veliku obiteljsku kuću. Želeći se osamostaliti i stvoriti svoj mali privatni prostor, odlučio je renovirati staro potkrovlje kako bi si omogućio privatnost i postavljanje temelja za stvaranje vlastitog života.

Urban i moderan um mladog kreativca inspiriran velikim svjetskim metropolama obratio nam se za pomoć kako bismo mu pomogli realizirati želje i stvoriti dom iz snova.

Cijeli stan pretvoren je u 'open space' koncept spajanja većine prostornih zona u jednu cjelinu, a vizualno su odvojene zanimljivim i modernim detaljima. Iako stanovi u potkrovlju sami po sebi zrače posebnim šarmom, ipak je za funkcionalnost potrebna veća posvećenost detaljima, materijalima, mjerenjima i odabira namještaja.

Izvor: WEnter studio

 

Prostorije u potkrovlju ljeti su obično toplije, a zimi hladnije nego one na nižim etažama, pa smo se vodeći tim pravilom odlučili za ugradnju kvalitetnijih izolacija, krovnih obloga, stolarije i klima uređaja kako bismo vizualnu udobnost spojili s funkcionalnom.

S obzirom na ograničenost kvadraturom, težili smo zanimljivim, modernim i multifunkcionalnim rješenjima kako bismo ispunili primarne, ali i kreativne potrebe klijenta.

Zbog kosine krova, bočni zidovi obično su nižih dimenzija, kao i u ovom slučaju, pa smo u dnevnoj zoni ugradnjom ormara rađenih po mjeri funkcionalno iskoristili prostor. Osim ormara, dio zida smo namijenili zanimljivim ugradbenom bibliotekom koju smo dodatno naglasili smaragdno zelenom bojom i indirektnom led rasvjetom. Kućnoj mini biblioteci pridružili smo i klupicu s dodatnim mjestima za sjedenje, dok se u centralnom djelu dnevnog boravka smjestila bogata kutna garnitura čija je bočna strana ujedno poslužila i kao pregrada za spavaću sobu. Sivi zid iznad nje smo bez suvišnih detalja naglasili velikim, pomalo artističkim zidnim satom koji djelom ulazi i u spavaću zonu.

Zaigrali smo se trodimenzionalnom komponentom stana, pa tako u spavaćoj sobi krevet s noćnom ormarićima ulazi u poseban prostor zida stvarajući prividnu odvojenost i intimu od ostatka prostorija. Podno kreveta svoje mjesto pronašao je i mini radni prostor s računalom kojim smo oslobodili središnji prostor i time također maksimalno iskoristili zidove nižih dimenzija.

Izvor: WEnter studio

 

Monotoniju prevladavajućih neutralnih boja poput bijele, crne i sive koje se protežu kroz cijeli stan razbili smo detaljima intenzivnih boja i time unijeli dodatnu dinamiku u prostor. Tako najviše do izražaja dolazi crvena boja tepiha i manjih detalja, bogatim zelenilom biljaka i maslinastim oblogama visokog sjaja u kuhinji i vratima ostave kojom smo maksimalno iskoristili kosinu zida i stvorili dodatno mjesto za skladištenje.

Kuhinju smo pregradnim niskim zidom s nišama koje su predviđene za multimedijske komponente s montiranim televizorom na pomičnom zglobnom nosaču vizualno odvojili od spavaće i dnevne zone te time ostvarili uspješnu komunikaciju između sve tri zone. Na zid se bočno nadovezuje visoki šank koji dodatno osvjetljavaju moderne visilice, a hladnjak smo 'zakamuflirali' zanimljivom foto tapetom.

Hodnik pored kuhinje vodi nas do predsoblja u kojemu je cijeli jedan zid obložen ogledalima čime smo ostvarili dubinu prostora i vizualno ga povećali. Ostavu nezgrapnog oblika smo umjesto klasičnih biljaka u keramičkim posudama 'sakrili' fiksnom kompozicijom unutarnjeg vrta.

 

Izvor: WEnter studio

 

Izvor: WEnter studio

 

Izvor: WEnter studio

 

Izvor: WEnter studio

 

Izvor: WEnter studio

 

U nastavku kuhinje nalazi se kupaonica koja je potpuno urbanistički uređena. S obzirom na to da je kupaonica manjih dimenzija, koristili smo pločice visokog sjaja, većih kvadratura kako bi refleksijom stvorili veći dojam. U djelu umivaonika u potpunosti je prevladao moderni minimalizam s kupaonskim namještajem jednostavnih i ravnih linija, a fototapeta New Yorka unutar sebe skriva ugradbeni ormar u kojem je u jednom djelu smještena perilica, a u drugom mjesto za skladištenje kupaonskih potrepština poput ručnika i slično. U predjelu u kojem se nalazi tuš kabina prirodnim detaljima poput dekorativnih grana bambusa i mozaik pločica zelene boje pokušali smo razblažiti potpuni modernizam.

Izvor: WEnter studio

 

Izvor: WEnter studio

 

A ovako je stan izgledao prije: 

Izvor: WEnter studio

 

Izvor: WEnter studio

 

Izvor: WEnter studio

 

Izvor: WEnter studio

 

 

WEnter studio

FACEBOOK

 

 

Ako Vam se svidio ovaj članak, podijelite ga sa svojim prijateljima.