Privatna kuća, Zelengaj, Zagreb II. dio

Obiteljska kuća tročlane obitelji u zagrebačkom Zelengaju o kojoj smo prošli put pisali dobiva svoj nastavak. Nakon što je projekt završen, zadovoljni klijenti ponovno su nam se javili sa željom uređenja podrumskog prostora. Sreća je bila obostrana!

Od starinske kuće do prekrasne i moderne oaze

Uistinu predivna obitelj odlučila se i na ovaj korak kako bi u potpunosti pretvorila svoju kuću u pravu malu vilu. Slični kriteriji iz uređenja etažiranog dijela kuće vrijedili su i u podrumskom prostoru – prozračnost, neutralni tonovi razigrani su kolorističnim elementima, prirodni materijali i zelenilo.  Stil za koji smo se kod uređenja i na etaži odlučili bio je moderan, eklektičan, ali da odiše toplinom i udobnošću.

Izvor: WEnter studio

 

Podrumska namjena prije naše intervencije bila je skladišna, a stanje poprilično zapušteno i neodržavano. Za početak, potrebno je bilo u potpunosti isprazniti prostor. Nakon toga bilo je potrebno ukloniti sve uzroke kapilarne vlage na zidovima što smo učinili otkopavanjem zemlje oko kuće do donje kote temelja, ugradili hidroizolaciju s vanjske strane zida te napravili drenažu oko cijelog objekta. Kako je cilj bio pretvoriti podrumski prostor u mjesto za boravak i život, s vanjske strane ugradili smo i toplinsku izolaciju kako bi se prostor efikasno grijao.

Izvor: WEnter studio

 

S obzirom na veliku površinu, prostor smo odijelili u tri zone – dnevni boravak, kuhinja s blagovaonicom i mali toalet. Dio zidova obložili smo dekorativnim, bijelim ciglicama, a ostatak obojili u bijelo. Iako dnevni boravak zapravo ima prozore te tako omogućuje dovoljno dnevne svjetlosti, za centralnu rasvjetu odlučili smo se na moderne metalne visilice bijele i sive boje postavljene u dvije visine. Na zidu pored vrata koja vode u kuhinju smjestili smo sivo - bijelu kutnu garnituru. Stolić s jedne strane odiše bijelim minimalizmom, dok druga zrači toplinom drva. Na zidu u nastavku kutne garniture smjestili smo i pomoćni stolić s dodatnim mjestom za sjedenje, a iznad njega spustili visilicu što automatski klupici pruža mogućnost i udobne  oaze za čitanje.

Izvor: WEnter studio

 

Nasuprot zida s prozorima montirali smo zanimljivu instalaciju s policama koja uz žutu, dizajnersku fotelju i crvenu podnu lampu unosi onaj razigrani i veseo ugođaj. TV kutak svoje mjesto pronašao je nasuprot sjedećeg djela na zidu koji je obložen ciglicama s visećim elementom s jedne strane te drvenom zidnom oblogom na koju je instaliran nosač za televizor. Ispod se nalazi zidna niska komoda koja prati duljinu gornjih elemenata.

Izvor: WEnter studio

 

U kuhinji smo se malo poigrali koketiranjem romantičnog, starinskog stila s modernim i minimalističkim dijelovima.  Dominantna boja i u ovoj prostoriji je bijela, no upotpunjena je zelenim , smeđim i sivim detaljima. Donji kuhinjski elementi potpuno su bijeli i minimalistički, dok je zid iznad maslinastozelene boje. Napa i police su od sivog inoxa na koji se bojom nadovezuje greda od gips kartonskih ploča iza koje je sakrivena led rasvjeta. Ona se spaja s bočnim zidom obložnim sivo-bijelim dekorativnim ciglicama. Minimalistički, bijeli blagovaonski stol okružen je modernim i pomalo futurističim stolicama, a iznad njega smještene su dvije velike visilice u antracit boji. Nasuprot modernom minimalizmu, eklektičnost i dinamiku u prostoru postigli smo elementima na potpuno bijelom zidu. Klasična, smeđa komoda, ovalno ogledalo s drvenim okvirom i podna, elegantna lampa idealno se uklopila u ovu priču.

Izvor: WEnter studio

 

Toalet smo, s obzirom na kvadraturu rasteretili svih nepotrebnih elemenata i koristili svijetle neutralne tonove koji u kombinaciji s dugačkim ogledalom i bijelim, mliječnim vratima visokog sjaja stvaraju iluziju veličine i prostranosti.  Iznad umivaonika u spuštenoj gredi ugradili smo velike led svjetiljke koje omogučuju bolju refleksiju. Mat zidne pločice zanimljivog uzorka u boji su cappuccina, a pod smo obložili tamnijim pločicama mliječne čokolade koji se odlično usklađuje s jednostavnim drvenim elementom za umivaonik s ugrađenom kantom za otpatke.

 

WEnter studio

FACEBOOK

 

 

Ako Vam se svidio ovaj članak, podijelite ga sa svojim prijateljima.